Kiropraktor behandling

Skal du vælge en kiropraktor eller fysioterapeut?

Når det kommer til valget om hvorvidt du skal gå til kiropraktor eller fysioterapeut, er der mange der ikke helt ved hvilken vej man skal gå. Dette valg springer ofte op for folk der har ondt i ryggen og andre lignende steder, og det er da heller ikke svært at se hvor forvirringen opstår. Det kan nemlig være ganske svært at forstå den egentlige forskel mellem en kiropraktor og en fysioterapeut.

En ofte brugt, men noget misvisende opdeling, er noget i stil med, at fysioterapeuter masserer og genoptræner, mens kiropraktorer ”knækker ryggen”. Som sagt er dette et misforstået billede. Sandheden er, at der er en del overlap mellem kiropraktorer og fysioterapeuter, dog uden at det er det samme. Hvad der følger her, er en kort guide til forskelle og ligheder mellem kiropraktorer og fysioterapeuter, og hvordan du finder ud af, hvilken behandlingsform der er bedst for dig.

Overlap

Som sagt er der en god del overlap mellem de to behandlingsformer. Disse overlap er ofte det der kan gøre det forvirrende at skelne mellem dem, men de viser også, at det ofte kan være meget individuelt hvilken behandlingsform man bør vælge. Begge kan nemlig mange af de samme ting, og kan ofte begge være ganske brugbare i samme tilfælde. Derfor skal man ikke være bange for at vælge ”forkert” – typisk vil man i begge tilfælde få ganske brugbar hjælp.

Kiropraktorer og fysioterapeuter har kort sagt forskellige uddannelser bag dem, men disse bygger på meget ens forskning. Dette medfører også, at mange af behandlingsmetoderne er enten helt de samme eller som minimum meget ens. For at nævne de to eksempler fra tidligere, så benytter begge massage for at afslappe muskler og begge mobiliserer, eller ”knækker”, led.

Forskelle

Der er dog også reelle forskelle, der ofte kan hjælpe en lidt med at træffe det rette valg. Har man haft en skade, og skal genoptrænes eller rehabiliteres, vil man ofte blive henvist til en fysioterapeut, og mange fysioterapeuter specialiserer sig ofte i forskellige typer genoptræning. Fysioterapi har også ofte fokus på hjælp til selvhjælp, om end dette også er noget der kan gælde for kiropraktik.

Kiropraktik er ofte en mere holistisk og individuel behandlingsform. Den fokuserer ofte særligt på nakke- og rygsmerter, men kan behandle en række andre ting. Kiropraktorer benytter desuden ofte akupunktur og lignende behandlingsmetoder. Begge behandlingsformer kan give offentligt tilskud, men ved fysioterapi skal du have en henvisning fra egen læge, ikke for at gå til fysioterapeut, men dog for at få tilskud. Tilskuddet er dog også højere end ved en kiropraktor. Begge er desuden underlagt Sundhedslovens regler for god praksis.

Hvordan træffer jeg valget mellem de to behandlingsformer?

Hvis ikke noget i den korte beskrivelse af forskellene mellem de to behandlingsformer, har givet dig en klar ide om hvilken vej du skal gå, kommer der her nogen tips til at tage det rette valg. Som sagt tidligere, så er lighederne ofte ganske store, så du skal ikke være så bange for at vælge forkert. Særligt hvis du døjer med smerter i ryggen, kan begge ofte være meget hjælpsomme, og give gode resultater.

Til nogle ting skal man dog huske, at der ofte er et klart valg. Genoptræning er som sagt ofte noget der sker med en fysioterapeut, mens mere generel utilpashed og dårligt velvære, ofte bedst forbedres hos en kiropraktor. Desuden er det smart at tage tidligere erfaringer med. Da der sjældent er et klart svar om hvorvidt du skal vælge kiropraktor eller fysioterapeut, kan en god erfaring med den ene behandlingsform fra tidligere ofte være et rigtig godt pejlemærke.